Wykonując zabieg szczepienia we własnym gospodarstwie, należy pamiętać o kilku zasadach:

– zabieg szczepienia nasion powinien być wykonany w sposób bardzo staranny i najlepiej bezpośrednio przed siewem,

– należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta,

– szczepionkę rozprowadza się w zalecanej ilości wody (najlepiej niechlorowanej, np. deszczowej czy studziennej, gdyż chlor wpływa negatywnie na bakterie),

– by zwiększyć przyczepność bakterii do powierzchni nasion, do wody można dodać ok. 3 łyżki cukru  na 1 litr,

– zabieg wykonać w zaprawiarce do nasion lub czystej betoniarce, odważając kolejne porcje nasion i polewając je odpowiednią objętością szczepionki,

– po zaszczepieniu nasiona podsuszyć przez 1-2 godzin i przystąpić do siewu, najlepiej
w tym samym dniu,

– szczepienie należy wykonać w miejscu zacienionym, gdyż promienie UV zabijają bakterie. Jeżeli kupiliśmy nasiona zaprawione grzybobójczą zaprawą nasienną, to szczepienie szczepionką bakteryjną należy przeprowadzić bezpośrednio przed siewem. Jeżeli sami zaprawiamy nasiona przeciwko chorobom, to pierwszy zabieg przeprowadzić należy co najmniej dzień przed siewem, a szczepienie bakteriami najlepiej w dniu siewu, aby kontakt zaprawy ze szczepionką był możliwie najkrótszy.

E-Porady