Można sprzedawać swoje przetwory w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Należy zatem zarejestrować taką działalność. W celu dokonania takiej rejestracji należy złożyć, w przypadku zamiaru prowadzenia produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego, czyli jak w tym przypadku – do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego – wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Chcąc prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego żywnością, nie jest się zobowiązanym do sporządzania projektu technologicznego. W przypadku, gdy produkcja prowadzona jest w domu, w kuchni z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego obowiązują uproszczone wymagania higieniczne ujęte w załączniku II w rozdziale III rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Należy jednak pamiętać o obowiązku spełnienia innych wymogów higienicznych ustanowionych w ww. rozporządzeniu.
Przedsiębiorczość-Pytania i Odpowiedzi
Dzień dobry, jestem wnioskodawcą poddziałania 6.2 “Premia na rozpoczęcie działalności pozarolniczej”. Moje pytanie dotyczy wydatkowania, czy zakupy inwestycyjne mogę zrobić w innym kraju niż Polska? Jeżeli tak, czy obowiązuje mnie jakaś dodatkowa dokumentacja (pozwolenia, zgody itp.) ?
Tak. Pierwsze co to należy powiadomić pracownika ARIMR który prowadzi naszą sprawę o chęci dokonania zmiany w naszym BP. Jeżeli pracownik ARiMR zgodzi się na taką zmianę. Procedura dokonywania zmiany jest taka sama jak w Czytaj dalej…
0 komentarzy