Można sprzedawać swoje przetwory w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Należy zatem zarejestrować taką działalność. W celu dokonania takiej rejestracji należy złożyć, w przypadku zamiaru prowadzenia produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego, czyli jak w tym przypadku – do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego – wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Chcąc prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego żywnością, nie jest się zobowiązanym do sporządzania projektu technologicznego. W przypadku, gdy produkcja prowadzona jest w domu, w kuchni z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego obowiązują uproszczone wymagania higieniczne ujęte w załączniku II w rozdziale III rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Należy jednak pamiętać o obowiązku spełnienia innych wymogów higienicznych ustanowionych w ww. rozporządzeniu.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

E-Porady