Problem polega przede wszystkim na wirusach pozostających przez co najmniej kilka godzin na gładkich powierzchniach. W przypadku żywności podobne ryzyko dotyczyć może butelek, kartonów z sokami czy puszek. Postawione na kuchennym blacie mogą stanowić nową drogę dla wirusa prosto w ręce któregokolwiek z domowników.
Istnieje również ryzyko dotyczące żywności sprzedawanej luzem, bez opakowania, na którą sprzedający lub inny klient sklepu mógł nierozważnie kichnąć lub kaszlnąć. Stąd wszystkim robiącym zakupy zaleca się odpowiedzialność polegającą na zasłanianiu twarzy, stosowaniu foliowych rękawic i unikania dotykania nadmiaru produktu. W domu natomiast zwłaszcza żywność przeznaczoną do spożycia na surowo, typu owoce czy warzywa należy dokładnie umyć wodą.
Warto również dla pełnego bezpieczeństwa myć kuchenne blaty, stoły i zlew zaraz po kontakcie z żywnością przyniesioną z zewnątrz. Tym bardziej, że rygorystyczna higiena może ochronić nas również przed innymi patogenami.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

E-Porady