Musztardowiec   to warzywo o  jadalnych liściach. Odmiany o jadalnych liściach są krewniakami gorczycy sarepskiej, której nasiona pozyskiwane są do produkcji musztardy. Liście sałatkowych odmian gorczycy sarepskiej mogą być gładkie, mocno powcinane , zielone lub fioletowe – wszystko to zależy od odmiany.

Co do uprawy to roślina nie wymagająca , o krótkim 3 tygodniowym okresie od siewu do  pierwszych zbiorów.  Uprawia się ją z siewu , ze względu na krótki okres wegetacji może być uprawiana jako przedplon  jak i poplon. Właściwie można go uprawiać przez cały okres wegetacji.  Musztardowca uprawia się z siewu wprost do gruntu w rozstawie 5 x 30 cm.  Rośnie w każdej glebie,  wymaga stanowiska słonecznego, ale też radzi sobie dobrze  w lekkim cieniu,  do wzrostu potrzebuje optymalnej temperatury w granicach 17 – 20 st. C a  znosi przymrozki do – 5st. C.  Najlepiej musztardowca uprawiać pod osłoną z agrowłókniny bądź w niskim tunelu foliowym gdyż osłony chronią musztardowca przed szkodnikami, które są zagrożniem  w uprawie polowej.  Gorczyca o jadalnych liściach wytwarza rozetę liści.

Pielęgnacja  musztardowca polega  tylko  na podlewaniu  i ewentualnie usuwaniu   zbędnego zachwaszczenia. Po 3 tygodniach od siewu można zbierać ostre pieprzno-musztardowe  w smaku listki, wybierając te najbardziej zewnętrzne. Rośliny  dość szybko tworzą pęd nasienny stąd też zaleca się systematyczny wysiew musztardowca w celu pozyskania smacznych liści  do sałatek.

Odmiany musztardowca:

Red Frills – o liściach  czerwonych  i mocno postrzępionych,

Red Gigant – o liściach czerewono-fioletowych, całobrzegich

Green Fire F1– o liściach zielonych z głębokimi wcięciami.

 


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

E-Porady