Musztardowiec to warzywo o jadalnych liściach. Odmiany o jadalnych liściach są krewniakami gorczycy sarepskiej, której nasiona pozyskiwane są do produkcji musztardy. Liście sałatkowych odmian gorczycy sarepskiej mogą być gładkie, mocno powcinane , zielone lub fioletowe – wszystko to zależy od odmiany.
Co do uprawy to roślina nie wymagająca , o krótkim 3 tygodniowym okresie od siewu do pierwszych zbiorów. Uprawia się ją z siewu , ze względu na krótki okres wegetacji może być uprawiana jako przedplon jak i poplon. Właściwie można go uprawiać przez cały okres wegetacji. Musztardowca uprawia się z siewu wprost do gruntu w rozstawie 5 x 30 cm. Rośnie w każdej glebie, wymaga stanowiska słonecznego, ale też radzi sobie dobrze w lekkim cieniu, do wzrostu potrzebuje optymalnej temperatury w granicach 17 – 20 st. C a znosi przymrozki do – 5st. C. Najlepiej musztardowca uprawiać pod osłoną z agrowłókniny bądź w niskim tunelu foliowym gdyż osłony chronią musztardowca przed szkodnikami, które są zagrożniem w uprawie polowej. Gorczyca o jadalnych liściach wytwarza rozetę liści.
Pielęgnacja musztardowca polega tylko na podlewaniu i ewentualnie usuwaniu zbędnego zachwaszczenia. Po 3 tygodniach od siewu można zbierać ostre pieprzno-musztardowe w smaku listki, wybierając te najbardziej zewnętrzne. Rośliny dość szybko tworzą pęd nasienny stąd też zaleca się systematyczny wysiew musztardowca w celu pozyskania smacznych liści do sałatek.
Odmiany musztardowca:
Red Frills – o liściach czerwonych i mocno postrzępionych,
Red Gigant – o liściach czerewono-fioletowych, całobrzegich
Green Fire F1– o liściach zielonych z głębokimi wcięciami.
0 komentarzy