Jedną z możliwości poprawy nastroju daje nam surowe kakao. Spożywając je wpływamy nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Zawiera ono dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Chroni dzięki zawartości przeciwutleniaczy przed rakiem jelita cienkiego i grubego. Jest też cennym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Posiada też 300 mikroelementów, które wpływają na procesy biochemiczne w mózgu. Świetnie wpływa na samopoczucie – podnosi poziom antydepresyjny serotoniny- i koncentracje .Redukuje także stres i wyczerpanie. Ziarno kakaowca jest najbogatszym źródłem magnezu, którego potrzebujemy co dziennie około 300-400 mg. Często cierpimy na jego niedobór co powoduje takie zaburzenia jak astma, migreny, depresja. Magnez chroni serce, które jest najważniejszym organem człowieka. Ma duży wpływ na nasz umysł- zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Kakao winniśmy spożywać bez dodatku mleka i cukru, które obniżają jego właściwości. Czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowca, jednak w procesie produkcyjnym obróbka termiczna powoduje utratę leczniczych właściwości. Dlatego surowe kakao w formie proszku dodane do koktajli, owsianki czy jogurtu, ewentualnie słodzone miodem lub cukrem trzcinowym jest źródłem łatwo przyswajalnych przez organizm składników mineralnych i witamin. Filiżanka kakao postawi nas lepiej na nogi lepiej niż kawa , bo zawiera teobrominę- substancje pokrewną kofeinie. A jedna  łyżeczka (10 g) kakao to tylko 23 kcal.
 


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

E-Porady