Jest kilka prostych domowych sposobów na usunięcie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i bakterii ze świeżych owoców i warzyw przyniesionych z bazaru.
Pierwsza z metod polega na płukaniu w odczynie kwaśnym i alkalicznym. Aby usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Po wypłukaniu produktów w wodzie o odczynie kwaśnym i alkaicznym opłukujemy je w czystej wodzie. Drugi sposób polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody poj. 3l, szklanka octu, 3 łyżki soli. Trzecia propozycja to przygotowanie roztworu poprzez połączenie z wodą octu, sody oczyszczonej i wyciągu z pestek grejpfruta. Proporcje: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu, szklanka wody .Po przelaniu do rozpylacza, takim roztworem spryskujemy produkty, a następnie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy warzywa lub owoce pod bieżącą wodą.
Agroturystyka i Turystyka Wiejska-Pytania i Odpowiedzi
Chciałabym sprzedawać takie wyroby jak; ocet jabłkowy, syrop z mniszka/ bzu itp. Czytałam coś o Rolniczym Handlu Detalicznym…,ale chciałabym u źródła się dowiedzieć szczegółów. Czy pierwszym krokiem jest rejestracja w sanepidzie? Jeśli tak to jak to zrobić? Nie jestem typowym rolnikiem :), nigdzie się jako rolnik nie rejestrowałam… mieszkam po prostu na wsi i robię takie rzeczy ze swoich zbiorów, więc czy muszę się gdzieś zarejestrować jako rolnik?
W ramach rolniczego handlu detalicznego można produkować i sprzedawać żywność pochodzącą w całości lub w części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym. Szczegółowy asortyment dopuszczony do sprzedaży wskazuje Załącznik nr Czytaj dalej…
0 komentarzy