Jest kilka prostych domowych sposobów na usunięcie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i bakterii ze  świeżych owoców i warzyw przyniesionych z bazaru.
Pierwsza z metod polega na płukaniu w odczynie kwaśnym i alkalicznym.
 Aby usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.  Po wypłukaniu produktów w wodzie o odczynie kwaśnym i alkaicznym opłukujemy je w czystej wodzie. Drugi sposób polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody poj. 3l, szklanka octu, 3 łyżki soli.  Trzecia propozycja to przygotowanie roztworu poprzez połączenie z wodą octu, sody oczyszczonej i wyciągu z pestek grejpfruta. Proporcje: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu, szklanka wody .Po przelaniu do rozpylacza, takim roztworem  spryskujemy produkty, a następnie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy warzywa lub owoce pod bieżącą wodą.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

E-Porady