Tak, jednak po wdrożeniu odpowiednich procedur.

Obecnie zalecane jest dostarczanie posiłków do pokoi. Możliwe jest również ustalenie godzin wydawania posiłków dla poszczególnych gości /rodzin z danego pokoju, w sytuacji, gdy dysponujemy wspólną jadalnią dla większej liczby osób (lub rodzin).

Należy uwzględnić czas na czynności porządkowe pomiędzy posiłkami gości korzystających z jadalni lub kuchni. Konieczne jest każdorazowe dezynfekowanie stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku, wraz z wymianą serwet, obrusa i podkładek pod talerze. Po zakończonej dezynfekcji stolika powinien zostać oznaczony (zdezynfekowano).

Pamiętać należy również o umieszczeniu przy wejściu do jadalni dozownika ze środkiem dezynfekującym, ręczników jednorazowych.

Regularnie tzn. kilka razy w ciągu dnia należy czyścić powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci, np. klamki, poręcze, uchwyty, blaty, oparcia, itp.

Należy, w miarę możliwości, zapewnić częste wietrzenie jadalni i kuchni.

Zalecane jest także, umieszczenie przy wejściu, informacji o maksymalnej ilości gości w jadalni. Kolejnym zaleceniem jest zastąpienie solniczek, pieprzniczek, cukiernic, saszetkami. Mycie naczyń i sztućców powinno odbywać się w zmywarce, z dodatkiem detergentu, w temperaturze co najmniej 60⁰C lub wyparzenie. Preferowane jest używanie jednorazowych sztućców.

1 odsłon

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

E-Porady