Wymagania Sanitarne to bardzo ważna kwestia przy prowadzeniu obiektów turystyki wiejskiej oraz gospodarstw agroturystycznych zwłaszcza w sytuacji kiedy obiekty w swoich usługach przewidują usługi żywieniowe dla swoich gości. Gospodarstwa agroturystyczne w momencie zgłoszenia do służb sanitarnych decyzji o żywieniu gości traktowane są jako punkty zbiorowego żywienia. Dlatego też obowiązkiem gospodarstw agroturystycznych świadczących usługi żywieniowe jest złożenie wniosku o wpis do rejestru zakładów działających w branży spożywczej do powiatowej Stacji Sanitarno-epidemiologicznej. Wniosek należy złożyć najpóźniej 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
- Należy pamiętać, że pełną odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ponosi osoba produkująca lub wprowadzająca żywność do obrotu.
Do najważniejszych elementów podlegających kontroli sanitarnej należą:
- badania wody na okoliczność przydatności do spożycia
- prawidłowość usuwania ścieków bytowych z gospodarstwa
- prawidłowość postępowania z odpadami komunalnymi
- ogólny ład i porządek w obiekcie i jego otoczeniu
- procedura prania bielizny pościelowej, drogi obiegu bielizny- gromadzenia brudnej
i magazynowania czystej
- stan i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych oraz środków higieny (mydło, ręczniki papierowe, papier toaletowy, suszarka)
- dezynfekcja koców, kołder, poduszek, materaców, sanitariów
- magazynowanie środków czystości i dezynfekcyjnych oraz sprzętu porządkowego
- obecność w obiekcie owadów i gryzoni
- dokumentacja zdrowotna osób obsługujących gości
Z uwagi na złożoność tematyki po więcej informacji zapraszamy pod wskazane numery telefonu:
+ 48 17 870 15 58
+ 48 17 870 15 47
0 komentarzy