Wymagania Sanitarne to bardzo ważna kwestia przy prowadzeniu obiektów turystyki wiejskiej oraz gospodarstw agroturystycznych zwłaszcza w sytuacji kiedy obiekty w swoich usługach przewidują usługi żywieniowe dla swoich gości. Gospodarstwa agroturystyczne w momencie zgłoszenia do służb sanitarnych decyzji o żywieniu gości traktowane są jako punkty zbiorowego żywienia. Dlatego też obowiązkiem gospodarstw agroturystycznych świadczących usługi żywieniowe jest złożenie wniosku o wpis do rejestru zakładów działających w branży spożywczej do powiatowej Stacji  Sanitarno-epidemiologicznej. Wniosek należy złożyć najpóźniej 14 dni przed rozpoczęciem działalności.

  • Należy pamiętać, że pełną odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ponosi osoba produkująca lub wprowadzająca żywność do obrotu.

Do najważniejszych elementów podlegających kontroli sanitarnej należą:

  • badania wody na okoliczność przydatności do spożycia
  • prawidłowość usuwania ścieków bytowych z gospodarstwa
  • prawidłowość postępowania z odpadami komunalnymi
  • ogólny ład i porządek w obiekcie i jego otoczeniu
  • procedura prania bielizny pościelowej, drogi obiegu bielizny- gromadzenia brudnej

i magazynowania czystej

  • stan i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych oraz środków higieny (mydło, ręczniki papierowe, papier toaletowy, suszarka)
  • dezynfekcja koców, kołder, poduszek, materaców, sanitariów
  • magazynowanie środków czystości i dezynfekcyjnych oraz sprzętu porządkowego
  • obecność w obiekcie owadów i gryzoni
  • dokumentacja zdrowotna osób obsługujących gości

Z uwagi na złożoność tematyki po więcej informacji zapraszamy pod wskazane numery telefonu:

+ 48 17 870 15 58

+ 48 17 870 15 47


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

E-Porady