Jestem posiadaczem gruntów rolnych od wielu lat składałem wnioski o płatności bezpośrednie a w grudniu 2022 roku sprzedałem część działek. Obecnie posiadam jeszcze 1,20 ha gruntów. Czy nadal będę się mógł składać wnioski o dopłaty?

Żeby móc starać się o płatności bezpośrednie musi być Pan posiadaczem co najmniej 1 ha użytków rolnych. Jeżeli w Pana posiadaniu pozostało jeszcze 1,20 ha użytków rolnych to może Pan w tym roku również starać się o taką dotację.

Chciałbym kupić na wiosnę pisklęta gęsi, ale zdrowe i ze sprawdzonego źródła. Gdzie mogę je nabyć?

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale pomaga w rozprowadzaniu 1-dniowych piskląt kaczek i gęsi. Pisklęta pochodzą z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Chęć zakupu należy zgłosić do Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego właściwego dla miejsca zamieszkania lub do Pana Romana Bałchana Czytaj dalej…

Jestem hodowcą bydła mlecznego. Chciałbym skorzystać z działania dobrostan zwierząt dofinansowanie do wypasu krów. Kto mi może opracować plan poprawy dobrostanu?

W przypadku działania dobrostan krów mlecznych – wypas nie opracowuje się planu poprawy dobrostanu zwierząt. Jest on wymagany w przypadku realizacji praktyki zwiększona powierzchnia bytowa o 20% lub praktyki zwiększona powierzchnia bytowa o 50%. W przypadku wypasu rolnik zobowiązany jest Czytaj dalej…

Jestem hodowcą bydła. Jakie dopłaty mogę uzyskać w ramach dobrostanu zwierząt?

Dobrostan krów mlecznych wymogami objęte są krowy w typie użytkowym mlecznym lub typie użytkowym kombinowanym o mlecznym kierunku ich użytkowania, rolnik realizujący Dobrostan krów mlecznych będzie mógł skorzystać z następujących praktyk podwyższających poziom dobrostanu zwierząt: zapewnienie wypasu, zwiększona o co Czytaj dalej…

Jakie produkty mogą być wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych? Kto może ubiegać się o wpis produktu rolnego na taką Listę ?

Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem Czytaj dalej…

E-Porady